Opis proizvoda
Mati igumanija je želela da ponudimo zdrav i lekovit obrok svima kome je potreban, a svima nam je potreban. Počeli smo da pravimo matični sok od jabuke i sokove od maline, kupine, jabuke sa cveklom i šargarepom po tradicionalnoj manastirskoj recepturi, bez aditiva i konzervansa – priča mati Ksenija
Ceo postupak izrade matičnog soka od jabuke obavlja se savremenim mašinama, ali kao u stara vremena. Sok se cedi pod specijalnom presom, na keramičkom filteru, bez isušivanja i koncentrovanja, što znači bez dodatka vode i šećera, pravo ide u punionicu, u flašu, sa potpuno očuvanim prirodnim svojstvima voća.
– Ovaj sok je idealan za dijabetičare. Svi ga rado uzimaju i jako ga cene… Pravi se od jabuka koje gajimo u našem voćnjaku – dodaje mati Doroteja.
Sokovi od maline i kupine rade se jednostavnije, ali isto tako po tradicionalnoj recepturi. Monahinje ceo dan provode radeći u tzv. sokari, jer je to, kako kažu, veoma zahtevan posao. Kada započne proces, ne sme da se prekine.
– Naši sokovi su blagotvorni, jer se naše sestre, pre nego što započne proces proizvodnje, čim uđu u sokaru, prvo pomole Bogu. Molitva pokreće proizvodnju i čestice molitve nađu se i u tom proizvodu – ističe monahinja Doroteja i nastavlja: – Nije čudo što naši gosti kažu da je hrana u manastiru ukusnija nego bilo gde, molitva je za to zaslužna. Mnogi ne mogu da poveruju da je današnji ručak skuvan na vodi. Ali naše monahinje, pre nego što zapale vatru, pomole se Bogu.
Monahinje sokove koriste svakodnevno. Osećaju se, kažu, još bolje. Bolja im je krvna slika i, ako su i osećale neke tegobe, više ih nemaju.
tekst preuzet iz časopisa Magično bilje